2003

Barnaskrik och Jäkelskap

Året är 1949, och storken har kommit till Kristerssons gård genom att Rakel väntar barn med Lennart. Förutom det får Lennart och Rakel  äran att ta över gården. Nils-Erik har för barnets säkerhet, bannlyst den korkade och barnslige brevbäraren Dag-Otto från gården.

Nils-Erik är glad eftersom han ska bli pensionär och slippa arbeta, men det visar sig att han och bokhållaren söp till det när de samtalade; de kom fram till att han och Matilda får bo kvar på gården kostnadsfritt – mot att de hjälper till med erforderliga sysslor, vilket Rakel börjar utnyttja så fort gården är hennes och Lennarts. Nils-Erik är i alla fall lycklig och stolt över att han ska bli farfar, så i smyg har han efter nyheten ifjol anmält sig till ett barnbidrag i förskott av staten (vilket visar sig vara olagligt innan barnet är fött), men hans lugn rubbas tämligen omgående av att en vacker och uppklädd kvinna, vid namn Ebba-Britta, dyker upp på gården. Lennart och Nils-Erik tror att hon är en barnkontrollant. När Rakel och Matilda upptäcker en postanvisning med barnbidrag, adresserad till Nils-Erik, blir de djupt misstänksamma för att det finns otrohet. De tror att  Ebba-Britta har mycket med saken att göra. Grannen Valdemar, som bland annat ser till att distriktets Landsfiskal besöker Kristerssons gård för att sätta dit Nils-Erik, för barnbidrags-bedrägeriet, väntar besök av sin nya och havande kvinna från Vänersborg (som är just  Ebba-Britta). Plötsligt förvandlas allting till ett kaos utan dess like.

Efter ”Snålvatten och Jäkelskap” och ”Bröllop och Jäkelskap” kom så sista delen i triologin – ”Barnaskrik och Jäkelskap”.

Krister Claessons figurer fick liv en tredje och sista gång när ”Barnaskrik och Jäkelskap” hade världspremiär på Vallarnas friluftsteater sommaren 2003. Föreställningen har därefter spelat för utsålda hus både på Lisebergsteatern i Göteborg samt på Rosers Salonger i Skara. Avslutningsvis drog succéfarsen ut på Sverigeturné under våren 2004. Totalt spelades föreställningen 159 gånger inför drygt 140 000 personer. När den därefter sändes på TV4 växte publiken till en mångmiljonpublik